• Persbericht opening expositie Ambivalent in galerie Kunstig te Tilburg

  31 juli 2019

  uitnodiging opening expositie Ambivalent van Jonaske

  Persbericht Galerie Kunstig

  In september 2019 exposeert Jonaske de Ruiter met collages en foto’s in Galerie Kunstig aan de Noordstraat 113 te Tilburg.

  De opening van deze expositie ‘Ambivalent’  is op zondag 1 september om 15.00 uur in aanwezigheid van Jonaske. De opening wordt verricht door Maria van Ewijk, beeldend kunstenares, en Wietse Hummel, dichter en voormalig stadsdichter van Harderwijk. Wietse Hummel heeft een serie nieuwe gedichten gemaakt met de persoonlijke staties van Jonaske als inspiratiebron.

  De kracht van religie en relieken

  Sinds een jaar is Jonaske bezig aan een serie collages die te maken hebben met haar persoonlijke beleving met de kracht van religie en relieken. Het is haar persoonlijke verbeelding waarbij ze een brug slaat tussen alle mogelijke religies: katholicisme, protestantisme, hindoeïsme, boeddhisme en geen religie. Religie en relieken zijn van alle tijden en plaatsen. Tijdens haar reizen in Nepal, waar ze ook als vrijwilligster werkt voor de Tilburgse stichting Medora, wordt de scope op de beleving alleen maar breder. Haar collage project heeft van het begin af aan als werktitel de naam ‘blauwdruk’ meegekregen. Wat krijg je mee als bagage, wat is het materiaal waarmee je werkt als mens op je eigen levenspad.

  Van collages naar persoonlijke staties

  De eerste acht collages zijn getoond tijdens de Kunstschouw 2019 op Schouwen Duiveland. Daar riepen ze veel reacties op en sprak de gelaagdheid van de werken en de sterke verbeelding menigeen aan. De serie riep het beeld van persoonlijke staties op. Dat heeft gemaakt dat Jonaske besloten heeft om de serie te vervolmaken tot veertien beelden en een vijftiende slotstuk. Jonaske verbeeldt in de serie niet de lijdensweg van Jezus, dat is ook niet wat zij ambieert. Zij verbeeldt de ervaring met religie, haar eigen ervaringen en dat wat zij om zich heen hoort en meemaakt.

  Tijdens de Kunstschouw 2019 kwam Jonaske ook in gesprek met Maria van Ewijk, ook een Tilburgse kunstenares. Zij heeft Jonaske voorgesteld aan de eigenaars van galerie Kunstig. En zo werd de wens om alle staties op één plek te mogen exposeren in heel korte tijd werkelijkheid.

  Naast haar statie-collages exposeert Jonaske ook een serie foto’s die op bijzondere wijze afgedrukt zijn. Het is een serie foto’s geschoten in Patagonië over berm-monumenten die daar als persoonlijke relieken een functie hebben gekregen.

  Galerie Kunstig

  De eigenaars van deze galerie aan Noordstraat 113 in Tilburg, Jan en Marianne van der Heijden, waren meteen enthousiast over het werk van Jonaske en haar wens om de vijftien staties te exposeren samen met haar serie foto’s van berm-monumenten uit Patagonië. Zij genieten iedere keer weer van het plezier van het ontstaan van de om-tovering van hun galerieruimte. Tevens dragen zij door hun exposities bij aan een creatief en steeds wisselend straatbeeld.

  Contactgegevens

  Galerie Kunstig

  Noordstraat 113

  5043 EH Tilburg

  013 5446443

  De galerie hanteert geen vaste openingstijden maar is vaak open en in principe altijd bereikbaar om de expositie te bezoeken. In de etalage staat vermeld hoe de galerie en/of...

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 102 keer bekeken

 • Cyanotypie

  23 juli 2019

  Vandaag heb ik sinds lange tijd weer cyanotypie afdrukken gemaakt. Het prachtige zonnige weer van vandaag is daar in ieder geval wèl heel goed voor. Nu bleef ik zelf in de schaduw van het zonnescherm omdat 34 graden toch wel wat heet is om in te verblijven.

  Ik geniet van het proces van de cyanotypie, het veranderen van de kleuren en het verschijnen van het beeld in een bijzonder soort blauw.

  Er liggen nu een paar mooie afdrukken op stof en dat nodigt uit om te beslissen hoe ik die verder ga bewerken. Of liever, mijzelf een beetje kennende, het zal wel in een creatieve opwelling gebeuren... Maar nu nog even niet.

  proces cyanotypie

  Lees meer >> | 0 Reacties | 26 keer bekeken

 • Tilburg vierkant

  4 juli 2019

  Zelfs als ik doelgericht door de Spoorzone in Tilburg loop met de camera in de hand dan wordt het een speurtocht naar beelden.

  Gisteren, woensdag 4 uli 2019 schoot ik deze beelden:

   

  Een wereld, eigen en klein, in de grote wereld.

  Geen bewoner of gast aan tafel te signaleren.

  Een stilleven rest.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 35 keer bekeken

 • Meneer Visser kijkt naar mijn Pakje Kunst

  16 maart 2019

  klik hier >   Meneer Visser kijkt naar kunst deel 9

   

  Veel kijkplezier!

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 79 keer bekeken

 • Geselecteerd voor de Masterclass 'Museum als Inspiratiebron'

  8 maart 2019

  Trots!!! Met een paar uitroeptekens. Ik loop heel even, vanavond, voor de realiteit weer gewoon het leven van alle dag leeft, héél even naast mijn schoenen van trots! Ik ben namelijk geselecteerd om deel te nemen aan het project "Heden en verleden, Museum als inspiratiebron" in museum de Lakenhal. Dat is een mooi glas bubbels waard (voor de foto naast de schoenen)
  Ik citeer de website-tekst:

  "Een droom die uitkomt, jouw werk in een van de vier grote musea van Leiden tijdens het Textiel Festival 13 t/m 16 mei 2020.
  Dat kan als jij je inschrijft als deelnemer voor het project “Heden en verleden, Museum als inspiratiebron” dat het STIDOC organiseert in samenwerking met vier Leidse musea: Museum De Lakenhal, Museum Volkenkunde, Hortus botanicus en Rijksmuseum Boerhaave.

  Dit project is bedoeld voor de gevorderde textielbeoefenaar. Het start in het voorjaar van 2019 en loopt door tot het Textiel Festival in 2020. Het project wordt begeleid door: Joost Post, Eline Achterhuis, Resi van der Ploeg en Hetty Arens. De collectie van het museum wordt de inspiratiebron voor jouw werk. Je wordt begeleid door een kunstenaar/docent die samen met jou op zoek gaat naar een persoonlijke verwerking van een inspiratiebron uit de collectie van het museum. Jij gebruikt een kunstvoorwerp uit het verleden als inspiratiebron in je eigen tijd, je eigen vormgeving, je eigen stijl.
  De vier kunstenaars begeleiden een groep van 15 deelnemers. Er vinden vier dag bijeenkomsten plaats in het museum."

  https://www.textielfestival.nl/museum-masterclass/

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 81 keer bekeken

 • Een review in het Italiaans uit 2009

  18 februari 2019

  Bij het opschonen en opruimen van mijn bestanden kwam ik deze review weer tegen. Het lijkt zo lang geleden dat ik naar Ferrara reed. En dat is het ook ...

  Lees meer >> | 0 Reacties | 87 keer bekeken

 • herinnering: een beeld zegt meer dan 1000 woorden

  18 februari 2019

  Een beeld zegt meer dan 1000 woorden

  In de tijd van het lege blad loop ik op een egel af. Zijn snuit verschijnt in zwarte penstreken op het papier. Een lampenkap in het bos steekt zijn licht op, beschijnt het kleine diertje en doet de stekels veranderen in haren. Zwart als git en schaduwen bruin als omber. Ik koester mij in de schaduw. Het bruine niets van een gezicht voor ogen. Vage contouren laten een zweem van een glimlach zien.

  De streken gaan verder, het denken voorbij. Voorbij de taal van de echte wereld? Het beeld vervaagt en vervolgt haar weg. Bloemen groeien en verdwijnen weer en toch blijven ze achter. Intens oranje oplichtend ontstaat een patroon, los en zwierig. Diep zwart dwingt een ruit in vorm, nauwkeurig en precies. De mensenhand gestuurd door de pen, het penseel. In de tijd van het lege blad bestijg ik mijn fantasie. Niet beteugeld door regels en wetten van hoe het hoort. Wat hoort een penseel? Streken geel en groen ruiken aan een transparant wit en luisteren naar contouren. Vormen in roze verdringen het groen en proberen mij te verleiden. Standvastig blijf ik staan en mijn penseel laat de verf vloeien. Ik denk te weten hoe een boom gestalte krijgt. Ik denk te weten hoe de stam groeit en ieder jaar dikker wordt. Ik denk te weten hoe de egel zich koestert in mijn gedachten over de stam.

  Mijn penseel weet het beter, denkt niet te weten. Of weet mijn hand en denkt de inkt? Mijn gedachten gaan uit naar de boom en naar de kruin in diverse varianten. Ervaringen van een tekening op het blad. Het weet, ik ben argeloos in de ontmoeting met mijn eigen tekening. De mensen groeien als wezens. Ik weet hoe ze eruit zien en teken ze. Ik zie ze en dat bepaalt mijn gedachtelijn in kleur. Ieder mens wordt anders en groeit. Ik kies voor het patroon, gestreept en rinkelend. In oranje word ik wakker met jou. Ik communiceer met je als mens. Kwaak. Leven of theater? De egel kamt zijn haren en telefoneert met een kikker. En ik ben mens. In mij groeit weer een mens en nog één en nog één.

  In de tijd van het gevulde blad deel ik mijn ervaringen en ga verder in mijn vlucht. 1000 woorden van gekwaak verschijnen in hokjes van wit en zwart. 1000 woorden van gekwaak verlevendigen mijn fantasie. 1000 woorden van gekwaak laten een zwaan tot leven komen, vullen mijn kledingkast en laten het blauw in de verte verdwijnen. De hond waakt over de stilte die achterblijft. Laat zijn sporen na en steekt het licht aan van mijn haren. Het glanzende zwart van honderd dagelijkse streken. De kam strijdt met het penseel om aandacht. Ik kijk ze aan, kijk in de ogen en huiver. Huiver van de gedachte aan nog meer woorden.

  De zwart witte kleur van het niets heeft haar balans gevonden in iets. 500 woorden zijn genoeg om mijn gedachten over deze expositie te verwoorden.

   

  Jonaske de Ruiter, 3 juni 2006

  Een beeld zegt meer dan 1000 woorden is geschreven voor de opening van een expositie van Ria Nijenhuis-Tijhuis en Hanna van Doornum in de galerie van Leonardo da Vinci te Ermelo.

  De afbeelding op deze pagina is een detailfoto van een werk van Jonaske

  Lees meer >> | 0 Reacties | 90 keer bekeken

 • Special Inspiratieworkshop nieuwe inzichten The Artist's Way van Julia Cameron

  22 januari 2019

  Special Inspiratieworkshop!

  Update maart 2019: Omdat de workshop een groot succes was geef ik deze opnieuw op zaterdag 29 juni 2019! Je kunt je dus voor deze workshop inschrijven.

  Op zaterdag 29 juni 2019 organiseer ik opnieuw een inspiratieworkshop omdat ik heel erg graag mijn ervaringen met de training The Artist's Way door Julia Cameron zelf wil overdragen. Ik verwacht nieuwe inzichten te horen en opdrachten te krijgen en zelf ook uit te voeren tijdens deze training.

  Ik keek erg uit naar het weekend van 26 en 27 januari 2019. Uiteraard omdat ik het een bijzonder moment vind om Julia Cameron zelf aan het werk te zien. Ze is al op leeftijd maar is nog uiterst vitaal als ik de berichten lees. Ik ben ook gemotiveerd haar training mee te doen omdat ik het zo mooi vind om mijn nieuwe kennis daarna weer te delen met anderen en in te zetten in mijn eigen trainingen The Artist's Way.

  Mijn kennis delen met anderen die òòk geïnspireerd en geraakt zijn door de kracht van The Artist's Way, die de training zelf al gedaan hebben maar die niet in de gelegenheid zijn om naar Nijmegen te reizen het aankomend weekend, voor hen organiseeer ik deze Special Inspiratieworkshop.

  De reis die je start als je met The Artist's Way start is een boeiende reis, vol met ervaringen, creatieve processen, hobbels en bobbels. Het is vooral ook een helend proces, het weer terugvinden van de dingen waar je blij van wordt. Of dat nu tekenen, schilderen, schrijven, filmen, koken, naaien, tuinieren of fotograferen is. Door in het proces te -durven- zijn ben je in staat om - de vermeende kwaliteit- het eindproduct los te laten. 

  Julia Cameron droeg voor en vertelde verhalen uit eigen ervaringen en ontmoetingen. Ze bood ons ook interactieve oefeningen, korte schrijfopdrachten en het interviewen van elkaar.

  Zaterdag 29 juni 2019: special inspiratieworkshop de nieuwe inzichten van Julia Cameron

  Tijd: 11.00 - 17.00 uur
  Kosten: € 75,- incl. BTW

  Inbegrepen in de kosten zijn de benodigde materialen, koffie, thee en iets lekkers en een lichte lunch. Tevens ontvang je in de week na de workshop een extra inspiratiemail.

  Aanmelden kan door het sturen van een mail naar jonaske@jonaske.nl

  Lees meer >> | 0 Reacties | 130 keer bekeken

 • Verkocht - Steken tekens 6

  8 januari 2019

  Verkocht in galerie d'Article in Wijk bij Duurstede: Steken tekens 6

  Ik wens de nieuwe bezitter(s) heel veel plezier met dit, voor mij tedere, werk. Het roept herinneringen op aan Kathmandu (Nepal) en de eerste dwaaltochten in 2015 door de steegjes   temidden van een voortdurend aanwezige stroom mensen, geuren en kleuren.

  Steken tekens 6, mixed media op zakdoek, 2015.

  www.galerie-article.nl

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 99 keer bekeken

 • Primeur Julia Cameron in Nederland - 2 daagse training TAW

  5 januari 2019

  Hier kijk ik nu al naar uit! Julia Cameron ontmoeten en uit de eerste hand meer en meer kennis en kunde vergaren over The Artist's Way (TAW) en -natuurlijk- mijn eigen creativiteit. Het moge duidelijk zijn dat ik aanwezig ben bij deze tweedaagse training eind januari.

  Hieronder is het volledige persbericht te lezen. Ik deel het graag maar heb geen idee of er nog kaarten te verkrijgen zijn. Daarvoor is het raadzaam om de verschillende social media zelf te bezoeken. 

  ===

  PERSBERICHT

  PRIMEUR VOOR NEDERLAND

  BESTSELLER SCHRIJFSTER JULIA CAMERON THE ARTIST’S WAY KOMT NAAR NEDERLAND

   

  Met de komst van de Amerikaanse (scenario) schrijfster Julia Cameron naar Nederland heeft Nijmegen een primeur.  Julia Cameron, schreef de bestseller The Artist’s Way, een praktische methode om de creativiteit in jezelf terug te vinden. In het weekend van 26 en 27 januari 2019 geeft Cameron een 2-daagse training in de Stevenskerk te Nijmegen. En jij kunt daar bij zijn. Deze intensieve training is geschikt voor iedereen die weer in contact wil komen met zijn of haar creativiteit en inspiratie. Nooit eerder is Cameron in Nederland geweest, terwijl ze hier vele duizenden volgers heeft en over de hele wereld zelfs vele miljoenen.

   

  Herken je dat geblokkeerd zijn in je creativiteit? The Artist’s Way helpt je door praktische opdrachten om de creativiteit in jezelf terug te vinden en je los te maken. De twee basisinstrumenten hierbij zijn de ‘ochtendpagina’s’ (dagelijks schrijven) en de ‘kunstenaarsafspraken’ (het plannen van tijd voor jezelf en je creatieve uitingen). Het boek is echter veel meer dan alleen je creativiteit (her)vinden.  Het is een reis van bewustwording en ontspanningstrainingen voor lichaam en geest. Vergis je niet, de methode die Cameron hanteert zet je ook aan tot zelfonderzoek en vraagt commitment. Het is stap voor stap voelen, doen en ervaren. De opbouw heeft iets magisch, de hoofdstukken en onderwerpen sluiten naadloos op elkaar aan, zodat er een natuurlijke flow ontstaat. Je buigt je beperkende overtuigingen om. Je (her)ontdekt je diepste verlangens en drijfveren. Zachte maar krachtige veranderingen vinden plaats. Je schrijft je in voor die lang gedroomde training. Je gaat schrijven, je ruimt op en gooit weg, je voert eindelijk dat gesprek met je leidinggevende, je staat weer in verbinding met je bron.

   

  Een ervaring om nooit te vergeten

  De Nijmeegse Ellis Schoonhoven, oprichtster van De Nieuwe Creatieven, werkt sinds enkele jaren met deelnemers volgens de methode van Julia Cameron. Vorig jaar vloog Ellis Schoonhoven naar New York om zelf een intensieve training te volgen. “Een ervaring en een ontmoeting om nooit te vergeten, zo vertelt Ellis. “Ik heb alles op alles gezet om haar naar Nederland te krijgen en hoe tof… het gaat gebeuren. Ik kan iedereen verzekeren dat het een geweldige ervaring gaat worden om haar persoonlijk te ontmoeten en haar 2-daagse training te volgen.”

   

  Vanuit heel Europa

  De aanmeldingen voor het weekend komen vanuit heel Europa. Vanuit Finland, Engeland, Denenmarken, Ibiza en de Kanaal Eilanden. Het is dan ook heel bijzonder om Julia Cameron te ontmoeten en het is waarschijnlijk ook een van de laatste mogelijkheden. De Grande dame is inmiddels op leeftijd. Desondanks heeft ze nog steeds een tomeloze spirit en energie én zo laat ze weten, kijkt ze uit om naar Nederland te komen.

   

   

  Afwisselend programma

  Hoogtepunt is natuurlijk de training met Julia Cameron. Ze draagt voor en vertelt verhalen uit eigen ervaringen en ontmoetingen, je gaat interactieve oefeningen doen. Denk aan korte schrijfopdrachten tot het interviewen van elkaar.

   

  In het voorprogramma op beide dagen trakteren we je op performances en verrassende gastsprekers. Tevens is er een overzichtstentoonstelling van het werk van De Nieuwe Creatieven.  Natuurlijk is er in het weekend voldoende gelegenheid voor een meet en greet.

  Kortom mis dit weekend niet!

  Zoals aangegeven werkt Ellis Schoonhoven sinds enkele jaren volgens de praktische methode van The Artist’s Way. Samen met professionele docenten en kunstenaars ontwikkelde ze een 12 maandelijkse training. “Door er een jaartraining van te maken merk ik dat er meer diepgang ontstaat en er veel meer ruimte is om te creëren en te verbinden. Het proces is de focus, niet het product,” benadrukt Ellis. Net zoals het boek is de training geschikt voor iedereen. Ongeacht je leeftijd of je levensloop en ongeacht de vraag of het beoefenen van kunst je werk, je liefhebberij of je droom is, het is nooit te laat of te egoïstisch of te dwars om aan je creativiteit te werken.

   

  Praktische informatie

  Schrijf je nu in voor de 2-daagse training met Julia Cameron.

  www.denieuwecreatieven.com/tickets

  Datum:...

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 116 keer bekeken

 • Meer blogs >>